CAC Brno aneb jak se chovat (ne)sportovně

20/10/2008 18:34

 

"FUJ HANBA!", křičely zpoza kruzu v Mladé Boleslavi na adresu rozhodčího pana Panušky jisté chovatelky po udělení BOB. Rozhodčí totiž nechal nastoupit jednotlivé vítěze o BOB a po prohlédnutí psů ve statice zadal BOB. Poražená vystavovatelka se tehdy jala opustit kruh bez zbytečných slušností jako gratulace a jala se halekat zpoza kruhu na rozhodčího "FUJ HANBA" spolu s neuznanými vystavovateli za to, že zadal vítěze plemene bez běhání.

Človek si říká, že se nad tím ani nemá cenu zamýšlet, je to k smíchu. Kdybychom však v Brně, pouhý měsíc po té nebyli překvapeni podruhé. Při udílení BOB si rozhodčí pozvala všechny vítězné psy a po prohlédnutí psů ve statice zadala BOB. Leč světe div se, ti samí přihlížející, kteří se tolik rozčilovali v Mladé Boleslavi, že se o BOB neběhalo, byli tentokrát naprosto v klidu. Žádné halekání, nikdo nekřičel na paní rozhodčí "fuj hanba" ani se nerozčiloval, že titul byl zadán bez pohybu. Tentokrát bylo vše v naprostém pořádku.

Rozhodčí je pán a pokud se rozhodl, že psy dostatečně prohlédl ve statice i pohybu při samotném rozhodování a nemučit zvířata ani majitele běháním ve 30 stupňovém vedru, má na to právo zrovna tak, jako paní rozhodčí v Brně, která se zrovna tak z nějakého důvodu domnívala, že psy si dobře prohlédla a není třeba dalšího běhání. Nic by se nedělo a ani bychom se nad tím nepozastavili, kdybychom nebyli terčem onoho Boleslavského útoku právě my. 

Ano, a proč to? Tentokrát totiž nebyl Janek ve hře o BOB. Skončil ve třídě šampionů druhý za svým soupeřem, což jsme přijali s pokorou, pogratulovali vítězi a opustili kruh. Vždyť je to soutěž.

 

Pravdou je, že jsme už u výstavních kruhů zaslechli a na kameru zaznamenali ledacos, dokonce i halekání do kruhu a přání smrti jisté chovatelce za to, že prý do chovu za svá léta působení nic nepřinesla, což byl zatím asi nejtěžší kalibr, který dosud nebyl překonán. (CACIB České Budějovice 2005).                 

Smutné je, že takto se projevují chovatelé - milovníci zvířat a vzhledem k věku rozhodně nejde o mladistvou nerozvážnost. A tak by možná právě zde bylo na místě zvolat toto heslo.

Pěkný příklad pro mladé kynology....