CAC Sighthound Specialty Konopiste CZ - 2x reserve CAC

27/08/2009 09:32
CAC Specialty 2009 Konopiste (CZ) 22.8.2009
Judge/rozhodčí: Mrs. Christina Roseen –SWEDEN (Khaos kennel)

 We were very deligted by judging of one of the respected Sweden judges Mrs. Christina Roseen from Khaos kennel who appreciated both of our dogs with great results.

Swedish judging which is higly respected throughout the world is a great experience for us and a big appreciation of our work especially when only 2 dogs in champion class were awarded as excellent among them Janek and Mona Lisa.

Many thanks for this appreciation which is very valuable for us.

 

ICh. Janek            champions            V2 res. CAC
Ch. Mona Lisa       champions            V2 res. CAC

 

 Janek´s offsprings:

Ahsan   intermediate V1 CAC

Arish    open             V1 CAC

Ahmad intermediate VD2

Aisa     intermediate VD1

click for full results

                               

    Olivia Gandamak and Mona Lisa in a heavy rain

Arish                                                 Aisha

 

Ahsan

______________________________________________________________________________________________________________

Byli jsme velice potěšeni posuzováním Švédské rozhodčí paní Christiny Rossen, která je nejen specialistkou na plemeno, ale opravdu velice přísná a pečlivá rozhodčí. Švédští rozhodčí platí  ve světě za velice uznávané a přísné rozhodčí o čemž svědčí i fakt, že pouze 2 jedinci ve třídě šampiónů získali známku výborná a to jak ve fenách, tak i ve psech! Při samotném posuzování se známkami nešetřilo a padla i  D.

Jsem velice potěšená, že díky uznání takovéto rozhodčí alespoň na chvíli vyschlo v krku pokřikovačům a pomlouvačům, kteří záměrně poškozují naše psy. Jelikož celý den lilo jako z konve, ti kdož tvrdí, že je to o srsti byli velice zklamáni. Po proběhnutí byli všichni afgáni mokří jako myši, takže srst i šanci měli v tu chvíli všichni stejnou. Překvapením pro mnoho vystavovatelů mohlo být i to, že rozhodčí opravdu prohmatávala psy pečlivě, měřila pomocí lokte úhel a hlavně při pohybu několikrát vysvětlovala a zdůrazňovala aby se psi předvedli v pomalejším tempu. 

A tak je pro nás velice potěšující, že v obsáhlém posudku, a to doslova od hlavy až k patě je jedinou výtkou pro Janka upravený krk, což byl nešvar mnoha afgánů. (ve Švédsku se srst neupravuje), a paní rozhodčí by se líbila delší lebka (to je bez debat, i já mám svůj ideál samčí hlavy). Jinak popsala hlavu jako lovely musculine head. Veškerá úhlení, hloubka i šíře hrudníku, horní i dolní linie, nasazení ocasu, krk a celkový výraz jsou exelentní, tak jako pružný pohyb, který byl jak z boku, tak při up and down (tam a zpět) výborný! Mimochodem mnoha psům byl vytýkán krátký krok předních končetin... Tak já nevím, ale ten pes nebude zas tak nejhorší:-)) Stále si totiž udržuje svůj standard a rozhodně nependluje neustále mezi výbornou, dobrou a  velmi dobrou.

Mona je v posudku naprosto bez výtky, paní rozhodčí z ní byla naprosto unesená a dlouho se nemohla rozhodnout o pořadí, ale nakonec i když oběma měla co vytknout (nikdo není dokonalý) přeci jen oprávněně podotkla (pouze ústně), že je „lehce“ vypapkaná a pokud by nebyla, je to pro ní jasná vítězka zhlediska celkového rámce těla! Však nás taky v tom dešti trápila než se rozhodla a do poslední chvíle nikdo nic netušil.

Oba naši psi měli za soupeře velice pěkné a kvalitní jedince zvláště pak ve psech (to není účelové pochlebování, ale konstatování faktu) a já jsem ráda, že s nimi umí udržet krok a to nejen za sebe, ale i za Leonu Havlisovou - chovatelku našich psů.